Feilmelding

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ctools_context has a deprecated constructor i require_once() (linje 113 av /home/oakboin/public_html/web/sites/all/modules/ctools/ctools.module).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ctools_context_required has a deprecated constructor i require_once() (linje 113 av /home/oakboin/public_html/web/sites/all/modules/ctools/ctools.module).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ctools_context_optional has a deprecated constructor i require_once() (linje 113 av /home/oakboin/public_html/web/sites/all/modules/ctools/ctools.module).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i menu_set_active_trail() (linje 2375 av /home/oakboin/public_html/web/includes/menu.inc).

Velkommen til OAKBO

OAKBO.INFO er et generelt nettsted/blogg for omtale av og diskusjon knyttet til rettssikkerhetsmessige spørsmål i Norge.

Webstedet ble opprinnelig startet som en reaksjon på domstolenes håndtering av OA Knutsens dødsbo der offentlig skifte (d.v.s. skifte ved tingretten) ble åpnet den 5. mai 1993 og der bobehandlingen fortsatt pågår. Bare det faktum at dødsboet etter nesten 20 år fortsatt ikke er oppgjort, er i seg selv en skandale. Når man tar hensyn til begrunnet mistanke om korrupsjon og økonomisk kriminalitet knyttet til forvaltningen av boet og manglende dokumentinnsyn for loddeierne blir skandalen bare større.

OA Knutsens dødsbo er imidlertid langt fra den eneste skandalesaken ved norske domstoler. Det er mange av dem både innen sivilretten (d.v.s. skiftesaker, tvister mellom borgere m.v.) og innen strafferetten. Ettersom mange av problemstillingene også er forbløffende like, omtales flere av dem her. Webstedet har derfor gått fra å omhandle en enkelt sak til et mer generelt forum for rettssikkerhetsmessige spørsmål. Dette har sammenheng med at problemene i det norske rettssystemet ikke er isolerte feil (selv om de enkelstående «glipper» nok også finnes), men snarere om systemsvikt og et sett med holdninger og manglende profesjonalitet/struktur som bevirker feil både i sivilsaker og straffesaker.

Det som kanskje er mest rystende for dem som ikke har sitt daglige virke i rettssystemet (og derfor kanskje som jeg selv opprinnelig, har en litt naiv tilnærming til rettssystemet i »verdens beste land») er nettopp de holdninger som gjør seg gjeldende og det totale fravær av problemerkjennelse på alle nivåer av rettshierarkiet, – helt opp til og inklusive Høyesterett.

Etter tradisjonell engelsk «common law» var det ikke tilstrekkelig å hevde at motparten eller domstolen hadde begått en saksbehandlingsfeil, man måtte også forklare hvordan spørsmålet skulle vært håndtert. Dersom man reiser systemkritikk har man også et ansvar for å peke på løsninger.

Dette webstedet inneholder derfor dels problembeskrivelser og dels forslag til løsninger.